1970. január 1., csütörtök

1901. augusztus 11. Pécsi AC - Mohácsi TE 3:2 (1:1)

Pécsi AC - Mohácsi TE 3:2 (1:1)
1901. augusztus 11. Pécs, Tettye, "mérsékelt érdeklődés", barátságos mérkőzés.
Vezette: Wagner Zoltán (MAC).
Gól: Lauber, Zsabokorszky, Gebauer ill. öngól, ?.
PAC: Zsille - Poszek, Jokics - Szabó, Zsabokrszky, Kovácsffy - Schwarcz, Hainess, Lauber, Hechtl, Gebauer.
MTE: Kaszapovits - Küzdényi, Schmidt - ifj. Ullerich, Schwarcz, Visegrády - Prekatur, Boda, id. Ullerich, Faragó, Polgár.

(Megj: képünk illusztráció, amely egy 1901-ben vívott brazil labdarúgómérkőzést ábrázol.)

"Egy kissé restelkedünk. Igaz, a holt szezon unalma s hangtalansága úr most a városokban, a magasra emelt kőkaliczkák során, de mégis szép és díszes publikum kerülhetett volna ki a tegnap délutáni football-mérkőzéshez, azokból, akik itthon vannak. Nem volt. Ez az oka, hogy híres sport-egyesületeink anyagilag nem boldogulnak, s tönkre mennek sorra. 
Izgalmas, érdekes volt a tegnapi football-mérkőzés a Tettyén, labdarúgóink ambíczióját nem alterálta a közönség közönye. A pécsi atletikai klub és a mohácsi torna-egylet labdarugó csapatai álltak szemközt egymással, kik már május havában küzdöttek egymás ellen Mohácson. Akkor a mi footballistáink bízva erejükben és tudásukban, némi könnyűséggel fogták fel szerepüket és csak egy hevenyében összeállított csapattal rándultak át Mohácsra, ahol vereséget szenvedtek, mert a mohácsi torna-egylet labdarugói meglehetősen erősek voltak már akkor is. A májusi mérkőzés eredménye 1:0 volt a mohácsiak javára.
Footballistáink tegnap a lehető legszebben kiköszörülték jó hírnevük kis csorbáját. Ha nem a gólok mennyiségében keressük a szép és összhangzatos játék erejét, úgy a mi labdarúgóink dicsősége kétszeres ezúttal, mert ritkán látunk tudatosabb, formásabb játékot tőlük, mint tegnap délután. Lovagi gavallérossággal verekedtek, bár mindig ésszel, szenvedéllyel. Épp ez javítja játékuk szépségének becsét, mert a legkényesebb helyzetben sem voltak erőszakosak, durvák. A mérkőzés délután 5 órakor vette kezdetét. Szép és nagyszámú közönség volt jelen, de tekintve városunk lakosságának számát, sokkal nagyobb érdeklődésre számítottunk.
A mérkőzés lassú, nyugodt tempóban indul, mintha egymás erejét kémlelnék a csapatok. Aztán lassan elfogja az ellenfeleket a szenvedély fokozódó heve, s teljes erejükkel harczolnak. A labda jó ideig a mohácsiak kapuja előtt játszik, a pécsiek háromszor lőnek egymásután a mohácsiak kapujára, de a kapuvéd nagy ügyességgel mindhármat kivédi. A pécsiek öntudatos, harmonikus, nyugalmas játéka egyre jobban felingerli a mohácsiakat, úgy hogy részükről folyton hangzik az Enberre! kiáltás. De a fürgeszemű versenybíró figyelmét a legkisebb erőszakoskodás sem kerüli ki. A labda most odakerül a pécsi kapu elé. Néhány pillanatig a kapu előtt folyik a viaskodás. Zsille kivédi a lövést, de a labda közvetlen a kapu előtt marad, és a nagy gomolyagban a pécsiek saját embere lőtte be a labdát egy elhibázott mozdulattal. Ez a goal sehogy sem bírja feltüzelni a mohácsiakat, mert senki sem vállalhatta magára. Négy percz volt még hátra az első félidőből. A lapdát ismét a pécsiek kapuja előtt űzik, de Zsabokrszky pompás fogással kikapja a labdát és hatalmas rugással adja hátra ahol azt Lauber nyomban átveszi. Tűzzel szökött át vele a mohácsiak hátvédjei között. Küzdényi rugni akar, de Lauber elkapja előle a lapdát, és egy remek lövéssel beadja azt a mohácsiak kapujába. A közönség a remek goalt zajosan megtapsolja. Mindez alig volt másfél percz műve. Az első félidő eredménye így 1:1.
A második félidőben már egy kissé kétségbeesetten küzdenek az ellenfelek, de a mohácsiak újból lőnek. Ez a siker aztán félig-meddig megbomlasztja az eddigi szép rendet, mert a mohácsiak minden áron előnyt szeretnének. Elkeseredetten küzdenek a dicsőségért, és így id. Ullerich ököllel akadályozta meg Lauber egyik rugását. A versenybíró szabad lövéssel bünteti a szabálytalanságot. Lauber lő, Kaszapovits ügyesen kivédi a lövést, de azt Zsabokorszky a másik pillanatban már közvetlenül átveszi és a labdát gyönyörűen belövi a mohácsiak kapujába. Egyenlő a goalok száma. A második félidő is a vége felé közeledik, de néhány perczcel a mérkőzés befejezése előtt Gebauer belövi a harmadik lapdát is a mohácsiak kapujába. A további mérkőzés már meddő marad. A verseny eredménye így 2:3 a pécsiek javára."

(Pécsi Napló, 1901. augusztus 13.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése