1970. január 1., csütörtök

1900. szeptember 16. Hrvatski Sokol (Eszék) – Pécsi Athlétikai Club 2:2

Hrvatski Sokol (Eszék) – Pécsi Athlétikai Club 2:2

1900. szeptember 16. Eszék, barátságos mérkőzés.
V: Abrahamson (Hrvatski Sokol).
Gól: Axelrad, Gross ill. Lauber, Pauk.

Bár a Pécsi Napló győzelemből számolt be, a közlönyben már - a meg nem adott gól miatt - végeredményként 2:2 lett feltüntetve. A képen Lauber Dezső, az első pécsi gól szerzője látható.

"Pécsi athleták győzelme Eszéken.
A Pécsi Athletikai Club football csapata - viszonzásul a júliusi pécsi versenyért - vasárnap délután Eszéken mérkőzött az ottani "Sokol" tornaegylet csapatával, és pedig igen szép sikerrel, amennyiben a pálya szokatlanul kis méretesi daczára is, amelyen teljes erejüket ki sem fejthették, diadalra vitte a club színeit 3 goalt érve el az eszékiek 2 goalja ellen. A játék elejétől végig igen erős tempóban folyt le, mivel az eszékiek ki akarták használni a pécsi csapat azon botrányát, hogy több régi játékosának, így Móder, Gebauer, Jacoby, de főleg Zsabokrszky távolmaradása folytán védelme és ami a legfontosabb, összjátéka rendkívül meggyengült. Daczára szép összjátékuknak s azon hévnek, mely játékukat jellemezte - rendszeres trainingjükről szépen tanuskodva - az első félidőben minden igyekezetük megtört a pécsi capat védelmén. Szünet után a pécsiek erősen szorongatták az eszékiek kapuját, kik kétségbeesett védelmet fejtettek ki, de hiába, csaknem mind összefutott kapujok elé, s nem a legkíméletesebb módon igyekeztek a pécsieknek a goalt veszedelmes közelségben gyűrűként övező csatársorát ártalmatlanná tenni, s sikerül Laubernek a magasból a kapu elé szálló labdát egy jól irányzott fejlökéssel a kapu előtt tolongó tömeg felett a goalba röpíteni.
A mérkőzésre Eszékre nagyszámban leutazott pécsiek harsány éljenzéssel üdvözlik csapatuk első goalját, ami oly buzdítólag hat atlétáinkra, hogy pár percz múlva másodszor találja meg a labda az eszéki goalba vezető utat. A bíró azonban nem akarja ezt az eredményt elismerni, mivel a labdának a vonalról megelőzőleg történt bedobása állítólag nem történt szabályszerűen. Természetesen ez élénk visszatetszést keltett az összes pécsiek között, s csak higgadtságuknak volt köszönhető, hogy egyszerűen napirendre tértek a bíró részrehajló ítélete fölött, mellyel tanujelét adta tájékozatlanságának a bizonyságát annak, hogy a felelősségteljes bírói tiszt betöltésére tárgyilagosabb ítélettel rendelkező, s tapasztaltabb játékos bízható csak meg.
Most már kezdett szembetűnni az eszékiek rendszeres trainingjének előnyös hatása, kik a fáradtság legkisebb jelét sem mutatták, míg ellenfeleik közül azok, kik a hiányzó régi, s kitartó játékosok helyébe ugrottak be, eltikkadva a nagy hőségtől s kimerülve a szokatlanul nagy megerőltetéstől, alig tudják a játék menetét követni. Fortuna kegye feléjük fordult, s sikerült nekik a pécsiek fáradt védelmét áttörni, s egymásután Axelrad és Gross által élért 2 goallal a játékot kiegyenlíteni.Atlétáink erre minden erejüket összeszedték, hogy a hátralévő pár percz alatt még egy goalt érve el, diadallal térhessenek haza, közvetlen a játék befejezése előtt sikerült is Pauknak ugyancsak egy igen szép fejlökéssel megszerezni a harmadik goalt, s így a győzelmet 3 goallal 2 ellen a pécsi csapat számára biztosítani.
Az eszékiek meglepően javultak a júliusi mérkőzés óta; összjátékuk sokkal tervszerűbb s átgondoltabb, mozdulataik gyorsak, s mindegyikükből szívós, kitartó játékos lett, ami főképp a játék vége felé, midőn az ellenség már lankad, döntő befolyással lehet az eredményre. A pécsi csapat összjátéka nagyon meggyengült, az utolsó pillanatban beugrott, s így gyakorlatlan játékosok miatt, akik a játék vége felé annyira ki voltak merülve, hogy kitartó ellenfelükkel szemben nem tudták a kellő ellenállást kifejteni. Hogy ennek daczára mégis feléjök hajlott a győzelem pálmája, az jórészt két elsőrangú játékosunknak, Pauk és Laubernek volt köszönhető. Játékuk magas nívójáról tanuskodik az az ügyes trik, amellyel mindegyik a maga goalját megcsinálta, midőn ugyanis a kapu előtt élő falat képező ellenfeleik fölött fejükkel lökték be a labdát a kapuba.
Jól megállta a helyét a kapuban Poszek, akiből idővel elsőrangú goalkeaper válhatik, Hainess sokkal jobban betöltötte szerepét mint centerhalfbeck, mint a mult mérkőzésen a kapuvédét. Az eszékieken meglátszott a naponkénti rendes játék folytán szerzett kitartás, amit annak köszönhettek, hogy a város közepén rendes pályájuk van, ahol magukat naponként gyakorolták a játékban. A pécsieknél éppen ez a fontos tényező hiányzott, ami nem is csoda, mikor a klubnak nincs helye hol a játékot rendszeresen gyakorolja; kétszeresen érthető ez a hiány most, midőn a város nagyszámú fiatalsága körében oly élénk az érdeklődés a testedző footballjáték iránt, s itt volna az ideje, hogy az illetékes körök végre módot nyujtanának arra, hogy a fiatalságunk testi nevelésére oly áldásos hatásu club megszerezhesse a pálya czéljaira szükséges telket, amelyen a sport minden ágának művelésére berendezett teleppel szaporítaná a város közhasznú intézményeinek számát."

(Pécsi Napló, 1900. szeptember 18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése