1970. január 1., csütörtök

1900. május 6. Pécsi AC - Magyar AC 1:1

Pécsi Athletikai Club – Magyar Athletikai Club 1:1
1900. május 7. Pécs, Tettye. Barátságos, bemutató mérkőzés, "igen nagy érdeklődés".
Gólszerző: Pozsonyi (Pécs) ill ? (11-esből)

P.A.C: Hainesz - Zsabrovszky, Poszek - Jacoby, Schwarz, Visnya E., - Móder, Hechtl, Lauber, Pozsonyi, Bőhm és a tartalék Gebauer.
M.A.C. Kirchknopf- Réthy, Gerber - Purt, Jaeger, Nuber - Schick, Kayser, Wein, Stankovits, Sebő.


Érdekesség, hogy a Pécsi Napló mellett a Pesti Hírlap is beszámolt az eseményről, ám a végeredményt illetően nem egyformán tájékoztattak a korabeli újságírók. Blogunk a pécsi tudósítást fogadta el hitelesnek...


“A kerékpár-sport rövid idő alatt óriásit hanyatlott nálunk, a legelső helyen állt Budapest után, ma már alig, hogy ép szó esik a pécsieknél. Rövid lélegzetű volt nálunk a pneumatik élete, alig gondozzák, hagyják veszni. Míg a kétkerekű gép gumija az állhatatos nyugalomban pattanva szárad és repedezik, az alatt egy új sport kezdett mindinkább népszerűségre szert tenni a fővárosban, a mely elkerült hozzánk is. És itt megkedvelték, megszerették. Egyszerű, világos, tiszta játék, izgalmas, néha kissé veszedelmes is, de azért szép, és mindig érdekes. A footballt a Pécsi Athlétikai Club felkarolta, és szenvedéllyel űzi már. Nem nevelt még a club neves labdarúgókat, hisz alig másfél éve, hogy nálunk ezt a sportot űzik, de lesz idő, mikor a pécsi footballisták ott fognak állni a legelsők sorában. A tegnapi nagy mérkőzés ezt sejteti velünk. Ez volt az első verseny, és elég szépen kerültek ki belőle a pécsiek.
A kedvező, napsugaras idő óriási előkelő közönséget vonzott a Tettyére, és mindvégig nagy érdeklődéssel kísérték a szép versenyt. A közönség zöme a pálya jobb oldalán helyezkedett el, a nagyvendéglő előtt. A “Magyar Athletikai Club football csapata mérkőzött a “P.A.C.” csapatával.
A mérkőzésnél a pécsi csapat általános meglepetésre egyenrangúnak bizonyult a budapestivel. Bizonnyal büszkesége az a “P.A.C.”-nak, minden igazi sport férfiúnak, de bár mekkora örömmel tölt is el bennünket az, hogy a mieink várakozáson felül állták meg helyüket, ha elfogulatlanul akarunk ítélni, úgy konstatálnunk kell azt is, hogy a M.A.C. csapatából az öt legjobb erő hiányzott, s így őket gyakorlatlanabb játékosokkal kellett pótolniok. Ezúttal természetesen csapatuk rendkívül gyöngült, mivel így a jó játéknak éppen legfontosabb tényezője, az összjáték nem állhatott azon a magas nívón, melyet a M. A. C. teljes csapata mindenkor felmutathatott. Athletáink köszönettel tartoznak a M.A.C.-nak, hogy nem mondotta le a mérkőzést a csapatja játékára oly súlyosan hátrányos akadályok daczára sem, hanem lejött hozzánk, fényesen dokumentálva ezzel azt, hogy önzetlenül szolgálja a magyar sport ügyét, hogy hívwn követi azt a zászlót, melyre felesküdött, melyen a magyar sport terjesztésének, fejlesztésének, nagygyá tételének magasztos igéi mutatják azt az utat, melyen mindenkinek haladni kell, ki a magyar sport ügyét önzetlenül szívén viseli.
A “Pécsi Athletikai Club” csapata rendkívül erősödött azon játékosok részvétele által, kik Budapestről jöttek le, hogy klubjukért sorompóba álljanak. Ők képezték a csapat gerincét, melyhez a többi játékosok alkalmazkodtak, s ennek tulajdonítható az a szép reményekre jogosító körülmény, hogy a csapat már az első mérkőzésénél szép összjátékot tudott felmutatni. A játék reális lefolyását hátrányosan befolyásolta a pályának rossz állapota, melyet a szombati felhőszakadás erősen megrongált. A szép számban megjelent előkelő közönség figyelmét teljesen lekötötte a rendkívül élénk, változatos játék, a goal-ok alkalmával és a játék egyes egyes érdekesebb fázisainál hangosan megnyilvánuló tetszéspedig eklatáns jele volt annak, hogy a mi közönségünk is egycsapásra lelkes hívévé szegődött az új sportnak. A mérkőzés eredménye egy goal - egy goallal szemben. Az elsőt a mieink nyerték meg és volt a nehezebb. A pécsiek csapatában furfangos, ötletes és a mellett mégis szép játékával Pozsonyi (Pauk) Vilmos tűnt ki legjobban, hasonló erő volt Zsabokrszky, aki bámulatos biztonsággal várta be mindenkor a labdát. Mellettük Mőder, Poszek, Gebauer és Hainess jeleskedtek.
Az izgalmas játék gyakran bővelkedett kacagtató jelenetekkel is és az óriási lapda nem egyszer ijesztette meg a közönséget, a hogy nagy erővel repült feléje. Kevésen múlott, hogy a pécsiek a második goalt is meg nem csinálták.
A verseny két órán át tartott, és minden kellemetlen incidens nélkül ért végett.”

(Pécsi Napló, 1900. május 8.)

„Sportünnepély  Pécsett.  A  pécsi Atlétikai Klub  az elmúlt vasárnap  football-matchet  és vivó-akadémiát rendezett,  amelyre a Magyar  Atlétikai Klub rándult le  legjobb   erőivel.  A  tettyei  fensikon  díszes közönség  jelenlétében   tartották   meg  a   football- matchet,  amely  3  goallal  2  ellen  a  M.  A.  K. javára dőlt el.  Este  a Nemzeti  Kaszinóban  tartott vivó-aka- démián Santelli Italo  és Iványi  Gyula  arattak fényes diadalokat.  A  vendégek  tiszteletére  este  bankettet és táncmulatságot rendeztek." (Pesti Hirlap, 1900. május 9.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése