2007. május 27., vasárnap

2007. május 26. Dunakanyar-Vác FC - Pécsi MFC-Pécs Pláza 1-1 (0-0)

Dunakanyar-Vác FC – Pécsi MFC-Pécs Pláza 1-1 (0-0)
2007. május 26. Vác, 500 n. NB I. 30. f. 

Schneider Gábor megbízott edző
Vezette: Berger József (Pápai, Varga Zs.).
Góllövők: Bozori 83’ ill. Horváth P. 72’.
Sárga lap: Farkas P. 26’, Palásthy 66’, Makrai 67’ ill. Pavicsevics 63’ Szabados 68’.

Vác: Köteles – Makrai, Balogh R., Kovács P., Dudás N. – Csopaki (Bozori, sz.), Farkas P. (Lázár Zs., sz.), Vén, Rusvay – Palásthy, Kulcsár T. (Szabó V. 54’). Edző: Nagy Tibor.

PMFC: Sólyom – Sipos J., Szabados, Dienes, Szekeres Zs. – Lukács T. (Wittrédi 63’) Pavicsevics (Győri J. 71’), Lantos (Horváth P. 57’), Kulcsár Á. – Szatmári L, Sztipánovics. Edző: Schneider Gábor.

MECCSKRÓNIKA:
15. perc: Kulcsár Árpád jobb oldali szögletrúgása után Lantos fejelte hét méterről kapura a labdát, ám a bal kapufánál álló Csopaki szögletre mentett. Kulcsár újabb beívelése után pedig Szatmári fejelt hat méterről kapura, de Köteles már jól helyezkedett, és hárított. 
41. perc: Pavicsevics lőtt 30 méterről jobbal kapura, és Köteles a levegőben úszva a bal felső sarok elől tisztázott szögletre. 
62. perc: Kulcsár Árpád bal oldali beadása a jobbösszekötő helyén érkező Lukácsot találta meg, aki jobbról, az ötös sarkáról lőtt, Köteles azonban bravúrral hárított. 
72. perc: Wittrédi ment el a jobb oldalon, a kapu előtt keresztbe lőtt labdájára Horváth Péter érkezett a jobb kapufánál, és a becsúszó Balogh Richárd testén keresztül a jobb alsó sarokba gyömöszölte a labdát. 0-1 
83. perc: Lázár balról lőtte kapu elé a labdát, az elmélázó védők között Bozori csúszott be a jobbösszekötő helyén, és öt méterről a bal alsó sarokba gurított. 
1-1 
92. perc: Bozori a saját térfeléről indulva egyedül tört a pécsi kapura, rávezette a labdát Sólyomra, aki óriási bravúrral, a 16-os vonalánál becsúszva, lábbal szerelte a váci csatárt. 


Két, az NB l-ből kieső csapat csatáját hozta a szombat délutáni váci mérkőzés. A Duna- parti város együttese már hetekkel ezelőtt kiesett, és mert a Pécsi MFC az utolsó forduló sorsdöntő meccsén nem tudott győzni, követte ellenfelét a másodosztályba. 
Fél óra volt hátra a kezdésig, amikor az egyik váci szurkoló a pályát körülölelő salakra kéredzkedett, mondván, videokamerájával rögzítené az együttes utolsó élvonalbeli bemelegítését. A rendezők jót derültek ezen, s már nyitották is a kaput; ki tudja, az ősszel, amikor a piros-kékek a másodosztályban szenvednek majd, talán kölcsön is kérik a szalagot, hadd nosztalgiázzanak kicsit... 
A pécsieknek eszükbe sem jutott, hogy megörökítsék a felvezető testmozgást, igaz, arra gondolhattak, hogy számukra is ez a harc lesz a végső az NB I-ben - legalábbis egy időre. A tétnek megfelelően igen komoly tekintettel fogtak hozzá a futkározásnak, aki azt állítja, hogy látott valakit mosolyogni a vendégek közül, az lódít. A baranyaiakat még az sem derítette jókedvre, hogy a kezdés három percet csúszott, mivel a hazai csapat kapitánya, Kovács Péter az öltözőben elfelejtette, a gyepen pedig alig tudta lehúzni gyűrűjét. 
Hogy nem véletlenül tart ott ez a két csapat, ahol, azt az első félidő fényesen bizonyította: a játék legfeljebb a megye kettőt idézte (és e helyütt mindjárt elnézést is kérünk a lelkes amatőröktől a párhuzam miatt). A PMFC támadgatott, a Vác védekezgetett, a nézők közül pedig többen megbánták, hogy kora délután pihentek le: aludni a meccs alatt is tudtak volna. 
Írhatnánk, hogy a nagy tét bénítólag hatott a futballistákra, azonban erről szó sem volt, semmi sem hatott zavarólag a pályán küszködőkre, csak a labda. A jobb híján beívelésekkel próbálkozó pécsiek így is könnyedén vezetést szerezhettek volna, csakhogy Köteles László kétszer is bravúrral hárított, és amikor már a Vác kapusa tehetetíen volt, a mezőny alighanem legalacsonyabb tagja, Csopaki István fejjel tisztázott a gólvonalról. 
A játékrész egyetlen pozitívumát a 45. perc végén rögzíthettük: egy perc hosszabbítás sem volt. 
Épphogy letelt a szünet, a pécsiek rossz hírt kaptak Székesfehérvárról: előnyhöz jutott a REAC! Mi több, hamarjában meg is duplázta. A „Mecsekalja” transzparens mögött felsorakozó drukkerek ezt úgy vették tudomásul, hogy a Fehérvárt szapulták - őket legalább megviselték a történtek. A játékosokon ellenben továbbra sem lehetett észrevenni, hogy a túlélésért küzdenek, ugyanolyan lagymatag módon tették a dolgukat, mint az első felvonásban. A látogatók közül Schneider Gábor tűnt a legaktívabbnak, a megbízott edző jobban megizzadt, mint némelyik labdarúgótársa, annyit szaladgált az oldalvonal mentén. Bizonyára jó tanácsokkal látta el Sztipánovics Barnabásékat, de kilencven perc alatt meggyőződhetett arról, nehéz, sőt nagyon nehéz szakma az edzőé - főleg, ha a játékosok képtelenek megvalósítani az elképzeléseket. 
Ennél a résznél mégis a szakembert - és a csapatát - kell dicsérni: a 72. percben csak kibrusztolta valahogy a vezető gólt a Munkás - elsősorban Schneider Gábor két cseréjének, Wittrédi Dávidnak és Horváth Péternek köszönhetően. 
Bármily hihetetlen, ha megtartja előnyét a Pécs, a bennmaradást ünnepelhette volna (hiszen a Fehérvár végül egyenlített a REAC ellen), ám a 83. percben teljesen váratlanul kiegyenlített a Vác. Az egy ponttal így semmit sem értek a baranyaiak, a folytatás számukra a másodosztályban következik. 
Tegyük hozzá: meg is érdemlik...


MESTERMÉRLEG:

Nagy Tibor: Gratulálok a csapatnak, mert bebizonyította, hogy ilyen nehéz körülmények között is képes jó teljesítményt nyújtani. Ha az ősszel több szerencsénk lett volna, a tavaszra maradt volna esélyünk a bennmaradásra. Sajnálom a Pécset, de nem ezen a mérkőzésen dőlt el az első osztályú tagsága. 
Schneider Gábor: Hetek alatt a mennyből a pokolba jutottunk, ezen a mérkőzésen a reményt is elvesztettük, de remélem, hogy a hitünk megmaradt, és Pécs városának nagyon rövid időn belül újból első osztályú csapata lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése